+1
Send
Share
Send

Hvis du er en løper og aldri har gått inn i et løp, går du glipp av. Disse hendelsene, som er arrangert i de fleste deler av USA i mange helger i året, gir deg ikke bare muligheten til å teste deg selv mot klokken og andre løpere, men gir også mulighet til å møte andre løpere og kanskje finne treningspartnere. Hvis du er rimelig passform, kan du forberede deg til en 5k eller 3,1-mile rase på bare 17 dager.

Grunnleggende treningsforventninger

Hvis du er helt ny til å løpe og ikke har trent i det hele tatt, er det ikke rimelig å forvente å fullføre en 5K-løp på en komfortabel måte i 17 dager. Du bør kunne kjøre 5K uten å stoppe, selv om du må gå veldig sakte, før du starter på det 17-dagers løpsspesifikke programmet. Du bør også ha en ide om tempoet du planlegger å løpe. En måte å fastslå dette på er å ta deg selv i 1 kilometer på all-out innsats 17 dager før 5K. Multipliser det med tre og legg 20 til 30 sekunder til dette, og resultatet er ditt potensielle 5K-rase tempo.

Tre uker å gå

Når du er tre uker unna målet ditt, kan du jogge lett i 20 til 25 minutter om dagen til du har 17 dager igjen. Dette er uken hvor du gjør ditt siste fjerntliggende løp - en kontinuerlig løp på 4 til 6 miles eller om nødvendig et løp som skilles mellom korte spaserturer, avhengig av treningen og opplevelsen. Du bør gjøre dette i helgen, mens du på torsdag eller fredag ​​kan gjøre en av britiske idrettsutøvere Brian Mackenzies anbefalte treningsøkter: 2 x mil eller 3 x mil ved 5K måltak med 4 minutters hvile i mellom.

To uker å gå

Din lengste løp denne uken, ifølge "Running Times" magasinet, skal være 25 prosent kortere enn din lengste løp i forrige uke. Gjør en sporsøkt denne uken av lavvolum, høyhastighets variasjon. Eksempler er 4 x 600 meter eller 3/8 kilometer, litt raskere enn planlagt 5K-tempo med 600 meter jogging i mellom; eller 4 x 800 meter, eller 1/2 mil, i samme tempo med 400 meter gange eller jogging i mellom. Denne uken skal inneholde minst en hel hviledag uten annen form for trening; to er bedre for de fleste nybegynnere.

Race Week

Med syv dager igjen før løpet, vil enhver trening du gjør ikke gi fysiske fordeler for løpet, fordi det tar lengre tid enn en uke for kroppen å høste effektene av en treningsøkt. Derfor er hvile avgjørende, og noen løp du gjør er for det meste for hodet ditt og for rasens skyld lenger nede i kalenderen. Mackenzie anbefaler å gjøre 3 x 600 meter på bare raskere enn 5K rase tempo med 600 meter jogging i mellom tre dager før 5K. Ikke glem å hydrere godt og øve mentalt løpet i de siste to dagene før løpet, noe som skulle være hviledager. På løpedagen, stå opp, varme opp, strekke, og du bør være klar til å ta sikte på målet ditt.